Ликовна колонија - НЕГОТИНО 2019

28.06.2019 г. Музеј на град Неготино

 

Од 24 јуни до 28 јуни 2019 година се одржа ликовната меѓународна колонија НЕГОТИНО 2019 во манастирскиот комплекс “Св.Ѓорѓи“ во Неготино. Проект подржан од Министерството за култура на Реп...

Повеќе инфо

На денешен ден 24.06.1943 година е загинат НИКОЛА ПЕТРОВ

24.06.2019 г. Музеј на град Неготино

На денешен ден 24.06.1943 година е загинат НИКОЛА ПЕТРОВ, роден 02.12.1920 година во Неготино. Растејќи во аргатско семејство, Коле уште во раното детство почнал да се напојува со напредни идеи за борба против окупато...

Повеќе инфо

Изложба на фотографии од традиционални средини и носии од 1926

19.06.2019 г. Музеј на град Неготино

На 19 јуни 2019 година (среда) во Музеј на град Неготино во 20.00 часот се отвори Изложба на фотографии од традиционални средини и народни носии од германскиот фотограф Курт Хилшер (Kurt Hielscher: 1881-1948) кој што ...

Повеќе инфо

Изложба на плакати - КАЛЕИДОСКОП

11.06.2019 г. Музеј на град Неготино

Две млади графички дизајнерки Симона Трипкова и Маријана Ивановска, се претставуваат на изложбата „Калеидоскоп“ во рамките на европскиот проект КреАрт. Проектот КреАрт има за цел да овозможи на младите арт...

Повеќе инфо

На денешен ден 10.06.1943г. е загинат ДУШАН ЈУРУКОВ-МАЛАШЕВ

10.06.2019 г. Музеј на град Неготино

НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 10 Јуни 1943 година е загинат ДУШАН ЈУРУКОВ-МАЛАШЕВ, роден 15 Март 1923 година во Неготино. Душан уште мал останува без татко и затоа на 7 годишна возраст, наместо в училиште, заедно со мајка му работи...

Повеќе инфо

Етнолошки документарни филмови

07.06.2019 г. Музеј на град Неготино

На 07 Јуни 2019 година (петок), во 12.00 часот во Општинската установа Музеј на град Неготино, во соработка со Националната Установа Музеј на Република Северна Македонија, беше промовирана збирката документарни е...

Повеќе инфо

Годишен концерт на ООМУ„Владимир Арсовски“ Неготино

05.06.2019 г. Музеј на град Неготино

Успешно завршен Годишниот Концерт на учениците од ООМУ"Владимир Арсовски" од Неготино, одржан на 05 Јуни 2019 во 19.30 часот во Музеј на град Неготино!!!...Со добра соработка се гледаме следната учебна годин...

Повеќе инфо

Изложба „Женски Приказни“ од Андријана Мациев

30.05.2019 г. Музеј на град Неготино

ЖЕНСКИТЕ ПРИКАЗНИ од Андријана Мациев раскажани и претставени во Музеј на град Неготино, 30 Мај 2019, зачинети со изведба на виолина, Невенка Андова и клавир, Амелија Методиева, ученици од ООМУ“Владо Арсовски&ld...

Повеќе инфо

Изложба на слики од 25-та Интернационална Кичевска колонија

16.05.2019 г. Музеј на град Неготино

Изложба на слики од 25-та Интернационална кичевска ликовна колонија во изложбениот салон во Општинската установа Музеј на град Неготино, свечено отворена од страна на академскиот ликовен уметник м-р Владимир Темков, п...

Повеќе инфо

На денешен ден 10.05.1925 г. во Неготино е роден ЕФРЕМ РИСТОВ КУЛАКОВ

10.05.2019 г. Музеј на град Неготино

На денешен ден 10.05.1925 г. во Неготино е роден ЕФРЕМ РИСТОВ КУЛАКОВ. Татко му на Ефрем-Фемо, шивачот Ристо од Неготино заработувал толку колку да може сина си по завршувањето на основното училиште во Неготино да го ...

Повеќе инфо
Страница: 1 2 3 4 5  ...