18 април - Светски ден на културното наследство!

18.04.2020 г. Музеј на град Неготино

18 април - Светски ден на културното наследство!
Овој ден го одбележуваме со едукативен текст посветен на музеите каде што се чува дел од културното наследство.
👇
Зборот музеј 🏛️ доаѓа...

Повеќе инфо

НА ДЕНЕШЕН ДЕН 23 март 1923 година во Неготино е роден АЛЕКСАНДАР ВАНОВ ДОНОВ-КОЖИНКАТА

23.03.2020 г. Музеј на град Неготино

НА ДЕНЕШЕН ДЕН 23 март 1923 година во Неготино е роден АЛЕКСАНДАР ВАНОВ ДОНОВ-КОЖИНКАТА. Татко му Вано-ѕидарот, тешко врзува крај со крај за да ги прехрани своите седум деца. Ѕидал плевни и куќи. Едно од седумте деца,...

Повеќе инфо

НА ДЕНЕШЕН ДЕН 15.03.1919 година во Неготино, е роден АЛЕКСАНДАР АЏИ ИЛОВ - ЕЛИСИЕ

15.03.2020 г. Музеј на град Неготино

НА ДЕНЕШЕН ДЕН 15.03.1919 година во Неготино, е роден АЛЕКСАНДАР АЏИ ИЛОВ - ЕЛИСИЕ, третото дете на Илија и Роска од Неготино. Завршувајќи го основното училиште со одличен успех, изразува желба да го продолжи шко...

Повеќе инфо

РАБОТНА ПОСЕТА НА МИНИСТЕРОТ ЗА КУЛТУРА д-р ХУСНИ ИСМАИЛИ

12.03.2020 г. Музеј на град Неготино

РАБОТНА ПОСЕТА НА МИНИСТЕРОТ ЗА КУЛТУРА д-р ХУСНИ ИСМАИЛИ, dr.Hysni Ismaili, и претставници од Министерството за култура во ОУ Музеј на град Неготино на 12 март 2020!
Предизвикани од настаните кои што се случув...

Повеќе инфо

Концерт на ученици од ООМУ "Владимир Арсовски"-Неготино

05.03.2020 г. Музеј на град Неготино

Во чест на 8 Март во одржан ОСМОМАРТОВСКИ КОНЦЕРТ на учениците од инструменталните класи по пијано и виолина од ООМУ "Владимир Арсовски" од Неготино!
Нотите од убавецот FEURICH во комбинација со виоли...

Повеќе инфо

Отворање изложба “Уметноста на Неготино“.

20.02.2020 г. Музеј на град Неготино

На 20 февруари 2020, во Галеријата при Домот на културата “Иван Мазов - Климе“ Кавадарци беше отворена ликовна изложба насловена како “Уметноста на Неготино“.
На изложбата се изложе...

Повеќе инфо

НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 18 февруари 1919 година во с.Курија, Неготино е роден ДОНО АЛЕКСОВ НАЈДОВ

18.02.2020 г. Музеј на град Неготино

НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 18 февруари 1919 година во с.Курија, Неготино е роден ДОНО АЛЕКСОВ НАЈДОВ.
Откако го завршува основното училиште во соседното село Паликура, Доно го памети детството по тешката полска работа. Ко...

Повеќе инфо

Недела на виното - Свети Трифун, 2020 г. - Неготино

13.02.2020 г. Музеј на град Неготино

НЕДЕЛА НА ВИНОТО, Св.Трифун, 2020 - Неготино!
Богата програма во ОУ Музеј на град Неготино во соработка со локалната самоуправа на општина Неготино, по повод празнувањето на Св.Трифун, заштитник на лозарите! Повеќе инфо

На денешен ден 18.01.1918 г. е роден АЛЕКСАНДАР НИКОЛОВ РИСТОВ-АПАРАТЧЕТО

18.01.2020 г. Музеј на град Неготино

На денешен ден 18 јануари 1918 година во Неготино е роден АЛЕКСАНДАР НИКОЛОВ РИСТОВ-АПАРАТЧЕТО. Татко му починал на негова една и пол годишна возраст и остава зад себе пет сирачиња. Александар-Цандо го завршува основн...

Повеќе инфо

Изложба на нематеријално културно наследство на Словенија

17.01.2020 г. Музеј на град Неготино

На 17 јануари 2020 година во 13.00 часот беше отворена Изложба на нематеријалното културно наследство на Словенија во светлото на Конвенција на УНЕСКО која што се состои од 27 банери и околу четириесетина предмети изл...

Повеќе инфо
Страница: 1 2 3 4 5  ...